Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής

Κατερίνα Οικονόμου • 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΠ-Υ: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα είναι μία διαταραχή νευρολογικής φύσεως και έχει κληρονομικό υπόβαθρο. Τα παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά:


  • Μειωμένη βλεμματική επαφή
  • Μειωμένη ανταπόκριση στο όνομά του
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αδυναμία στην ολοκλήρωση μίας δραστηριότητας
  • Δυσκολία στη διατήρηση ενός θέματος συζήτησης
  • Εμφάνιση παρορμητικότητας
  • Αδεξιότητα, επιρρέπεια σε ατυχήματα
  • Ανυπομονησία, δυσκολία στο να παραμείνουν στη σειρά τους
  • Απαιτητικότητα/Επιθετικότητα
  • Συχνή διακοπή των άλλων 
  • Απουσία τήρησης των κοινωνικών κανόνων
  • Ανώριμη συμπεριφορά, νευρικότητα
  • Δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου, έλλειψη ή κακή οργάνωση στο χώρο
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Ασταθή μαθησιακή επίδοση-συμπεριφορά


Οι μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη από οργάνωση και δομή.


  • Θέστε όρια, περιορισμούς και κανόνες. Τα όρια δεν μπαίνουν για να τιμωρήσουμε το παιδί, αλλά για να το συγκρατούμε και να το καθησυχάζουμε. Τα όρια πρέπει να μπαίνουν γρήγορα και απλά. Δεν ωφελούν οι μεγάλες και ατέρμονες συζητήσεις.
  • Να επαναλαμβάνετε συνέχεια τις οδηγίες και τις εντολές κάθε φορά. Θα προσπαθεί να διακόψει τη δραστηριότητα. Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες που ξεκινά.
  • Όταν του μιλάτε να απαιτείτε να σας κοιτάζει στα μάτια.
  • Μην πραγματοποιείτε κάθε επιθυμία του. Μπορείτε να θέσετε ως επιβράβευση κάτι που επιθυμεί (π.χ. «Αν ολοκληρώσεις τα μαθήματά σου, τότε μπορούμε να….»).
  • Να τιμωρείτε κάθε ανεπίτρεπτη συμπεριφορά στερώντας του κάτι που το θέλει πολύ (π.χ. «Επειδή η συμπεριφορά σου δεν ήταν σωστή, δεν μπορούμε να πάμε σήμερα βόλτα/να κάνεις ποδήλατο. Προσπάθησε να τη βελτιώσεις.»).
  • Να του υπενθυμίζετε να μιλά με ευγένεια. Να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς στο οικογενειακό/σχολικό/κοινωνικό περιβάλλον.
  • Δώστε του επαίνους και επιβράβευση όταν κάνει κάτι σωστά Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τη θετική συμπεριφορά, ώστε να επαναληφθεί και να απομακρυνθεί η μη επιτρεπτή.
  • Φτιάξτε στο σπίτι ένα πρόγραμμα με τα μαθήματα ή τις εργασίες που έχει για το σχολείο. Έτσι τον βοηθάτε στην οργάνωση των μαθημάτων. Όταν ολοκληρώνει μία εργασία, αφήστε του ένα μικρό διάλειμμα. Μην το αφήνετε να διασπάται και να καθυστερεί με άστοχες συζητήσεις.


Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πολύ ταλαντούχα και χαρισματικά. Είναι γεμάτα δημιουργικότητα, αυθορμητισμό και κέφι! Μπορούν να γίνουν η λύση και όχι το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

γονιός με παιδί που διαβάζει παραμύθι
Από Κατερίνα Οικονόμου 23 Απριλίου 2025
Τα παραμύθια είναι μαγικά γυαλιά για τα παιδιά – τους δείχνουν πώς να καταλαβαίνουν τον εαυτό τους, να διαχειρίζονται φόβους, να βρίσκουν λύσεις και να ονειρεύονται χωρίς όρια. Κι όλα αυτά... ενώ διασκεδάζουν!
παιδί που πιπιλάει το δάκτυλό του
Από Κατερίνα Οικονόμου 23 Απριλίου 2025
Το πιπίλισμα του δακτύλου είναι μία συνηθισμένη και φυσιολογική συνήθεια για πολλά μικρά παιδιά, ειδικά μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που μπορεί να είναι καλό να ξεκινήσεις να το παρακολουθείς πιο στενά ή να ζητήσεις καθοδήγηση από ειδικό.
Από Κατερίνα Οικονόμου 20 Φεβρουαρίου 2025
Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους, ένας ψυχολόγος μπορεί να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, εντοπίζοντας τις αιτίες των δυσκολιών του παιδιού και βοηθώντας το να αναπτύξει δεξιότητες για την κοινωνική του ζωή.
άγιος βασίλης με παιδί
Από Κατερίνα Οικονόμου 24 Δεκεμβρίου 2024
Η απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να ενισχύσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων αλλά και να μιλήσουν για τις αξίες της γενναιοδωρίας, της αγάπης και της φαντασίας.
χριστουγεννιάτικες γιορτές και επίδραση στα παιδιά με αυτισμό
Από Κατερίνα Οικονόμου 23 Δεκεμβρίου 2024
Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά με αυτισμό με διάφορους τρόπους, καθώς αυτές οι γιορτές χαρακτηρίζονται από αλλαγές στη ρουτίνα, αισθητηριακές προκλήσεις και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
A boy and a girl are standing next to each other against a gray wall.
Από Κατερίνα Οικονόμου 31 Οκτωβρίου 2024
Οι παιδικές εκρήξεις θυμού, γνωστές και ως "tantrums," είναι συχνά και αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξης των παιδιών, ειδικά στις ηλικίες 1-4 ετών. Αυτές οι συναισθηματικές εκρήξεις μπορεί να περιλαμβάνουν κλάματα, ουρλιαχτά, χτυπήματα, και άλλες μορφές έντονης συμπεριφοράς.
A group of children are squatting on the floor in a row.
Από Κατερίνα Οικονόμου 31 Οκτωβρίου 2024
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, κ.λπ.) συχνά αντιμετωπίζουν ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση, την κοινωνική τους ανάπτυξη και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
A young boy is peeking out of a cardboard box.
Από Κατερίνα Οικονόμου 29 Οκτωβρίου 2024
Ο σχολικός εκφοβισμός (ή bullying) είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που επηρεάζει πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, την κοινωνική ανάπτυξη και την ακαδημαϊκή τους απόδοση. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενη, σκόπιμη βίαιη συμπεριφορά ή παρενόχληση από έναν ή περισσότερους μαθητές προς έναν άλλο, με σκοπό την πρόκληση φόβου, στενοχώριας ή ταπείνωσης.
naughty-little-boy-sticking-his-tongue-out
Από Κατερίνα Οικονόμου 27 Σεπτεμβρίου 2023
Το άρθρο παρέχει συμβουλές για τους γονείς που αντιμετωπίζουν προκλητική συμπεριφορά από τα παιδιά τους. Εξετάζει τους τρόπους επιβολής όριων, συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας, της σαφούς επιβολής κανόνων, και της χρήσης θετικής ενίσχυσης. Επισημαίνει τη σημασία της κατανόησης των αναγκών του παιδιού και της συνεργασίας με αυτό για τον καθορισμό των κανόνων. Τέλος, υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και της διαδικασίας επίκτησης αυτογνωσίας από το παιδί.
youve-been-naughty-and-this-is-your-punishment
Από Κατερίνα Οικονόμου 27 Σεπτεμβρίου 2023
Το άρθρο αναφέρεται στην επιλογή μεταξύ της τιμωρίας και της θετικής ενίσχυσης στη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών. Εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τις κατάλληλες στιγμές για τη χρήση καθεμίας από αυτές τις προσεγγίσεις, προσφέροντας συμβουλές για την επιλογή μεταξύ τους. Επισημαίνει τη σημασία της συνέπειας και της δικαιοσύνης στην εφαρμογή οποιασδήποτε προσέγγισης και προειδοποιεί για την επίπτωση στην συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.